Ηράκλειο

Λίγα λόγια για την πόλη

Το Ηράκλειο είναι η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης με περισσότερους από 140.000 κατοίκους. Βρίσκεται στα βόρεια παράλια, στο ίδιο σημείο όπου στη μινωική εποχή (ήδη από το 3.000 π.X.) βρισκόταν το λιμάνι της Κνωσού, του κέντρου του μινωικού πολιτισμού, με το ίδιο όνομα.

Σήμερα διαθέτει: το μεγαλύτερο σε κίνηση λιμάνι της Κρήτης, το διεθνές αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» απ’ όπου περνάνε εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, Πανεπιστήμιο θετικών επιστημών, το διεθνούς ακτινοβολίας Ίδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), Αρχαιολογικό Μουσείο που είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο του Μινωικού πολιτισμού, Ιστορικό Μουσείο, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, την πολύ αξιόλογη Βικελαία Βιβλιοθήκη και σε απόσταση 6 χιλιομέτρων βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού.

Το Ηράκλειο, όντας στο κέντρο του νησιού και στο κέντρο της Μεσογείου, ήταν ανέκαθεν κόμβος εμπορίου και τόπος έλξης επισκεπτών και κατακτητών. Σε κάθε βήμα μας συναντάμε τα σημάδια της μακραίωνης ιστορίας της. Μπορούμε να αναφερθούμε μόνο στα ιστορικά χρόνια: Δωριείς, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Άραβες, Γενουάτες, Βενετοί, Οθωμανοί Τούρκοι. Το Ηράκλειο είναι σήμερα μια πόλη με έντονο το “πνεύμα της Κρήτης” αλλά συνάμα ανοικτή και κοσμοπολίτικη.

Στη διάρκεια των χρόνων άλλαξε πολλά ονόματα ανάλογα με τους κατακτητές της. Τα κυριότερα από αυτά είναι: Ηράκλεια, Κάστρο (Ρωμαίοι, βυζαντινοί), Ραμπντ Αλ Χάντακ (άραβες), Χάνδαξ (Βυζαντινοί την αραβική περίοδο), Κάστρο, Candia (Βενετοί), Μεγάλο Κάστρο (για τους έλληνες, και κρήτες), Καντιγιέ (Οθωμανοί Τούρκοι).

Οι Βενετοί που έμειναν στη Κρήτη πάνω από 4 αιώνες (1204 – 1669) στόλισαν το Ηράκλειο με επιβλητικά κτίρια και έκτισαν μεγάλο τείχος και φρούριο για την άμυνα της πόλης από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Έτσι οι Τούρκοι χρειάστηκε να πολιορκήσουν τη πόλη επί 23 χρόνια για να την καταλάβουν, (και αυτό πάλι με προδοσία). Κρήτες και Βενετοί πολέμησαν μέχρις εσχάτων για την υπεράσπισή της. Όλα τα χριστιανικά κράτη της εποχής έστειλαν βοήθεια. Πρόκειται για την πιο μακροχρόνια πολιορκία στην παγκόσμια ιστορία (1647 – 1669).

Το Ηράκλειο (το Μεγάλο Κάστρο) και η Κρήτη έμειναν κάτω από τον Οθωμανικό ζυγό από το 1669 έως το 1896. Οι κρητικοί δεν αποδέχτηκαν ποτέ τους κατακτητές και αντιστάθηκαν με πολυάριθμες επαναστάσεις μέχρις ότου αποκτήσουν την ελευθερία τους. Η Κρήτη υπήρξε αυτόνομη μεταξύ των ετών 1896 – 1913 (Κρητική Πολιτεία). Ενώθηκε με την Ελλάδα το 1913.